Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnbärs- och äpplekaka i långpanna

Annons

8 portioner

Bakas helst i långpanna. Frisk sensommarsmak och perfekt på buffén.

500 g björnbär (färska eller frusna)

175 g smör

5 dl vetemjöl + lite extra

4-5 äpplen

1/2 citron

3 dl vispgrädde

3 ägg

2 1/2 dl socker + 1 msk

1 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)

Smörj en långpanna eller avlång form, gärna lite mindre, cirka 30 x 20 cm. Tjockleken på kakan regleras av storleken på formen. I nödfall funkar en vanlig rymlig kakform. Strö över lite mjöl.

Skala och kärna ur äpplena och skär i ringar eller halvcirklar. Pressa över lite citronsaft så att de inte mörknar.

Häll upp smör och vispgrädde i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och socker tills det tjocknar och vitnar, cirka tre minuter. Vispa i kastrullens innehåll och blanda sedan i mjöl blandat med kardemumma och rör om noga så att alla klumpar försvinner.

Häll upp smeten i långpannan. Tryck ner äppleskivorna i rader och strö sedan över björnbären. Strö över 1 matsked socker. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills kakan får fin färg. Låt svalna och skär upp i rutor.

Servera som den är eller med en kula vaniljglass. Passar mycket bra på buffébordet.

Mer läsning

Annons