Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska frikadeller med bacon och sauterad savoykål

4 portioner, 50 minuterVåra danska grannar har sin egen tolkning av frikadeller. De görs av fläskfärs och steks i panna eller tillagas i ugnen.

Annons

3-4 msk vetemjöl

3-4 dl mjölk

800 g fläskfärs

2 ägg

2 stora gula lökar, rivna

salt

nymalen peppar

140 g bacon

Kål:

300 g grovstrimlad savoykål

2-3 msk smör

2 schalottenlökar, tunt skivade

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

1 nypa socker

1 msk kalvfond på flaska

Vispa ihop mjöl och mjölk. Blanda med färs, ägg, lök, salt och peppar. Forma till ganska stora bullar med hjälp av två matskedar (smeten ska vara lös). Platta till dem lite och svep en baconskiva runt varje. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och kör in i ugnen i 225 grader i 30-35 minuter (du kan också steka dem i smör i panna).

Koka savoykålen i lättsaltat vatten i ett 2 minuter. Låt rinna av. Smält smöret i en vid panna, tillsätt kål och schalottenlök och fräs i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vin, vatten, socker och kalvfond. Låt puttra i ytterligare cirka 5 minuter under lock och smaka av med salt och peppar.

Servera frikadellerna med kålen.

TIPS! Koka bitar av rotselleri i buljong. Uteslut baconskivorna på frikadellerna och låt dem koka sakta i buljongen. Milt och gott.

Mer läsning

Annons