Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daube Provençale

Mustig köttgryta från Provence med massor av sköna smaker. När köttet får marinera i vin blir det extra mört och saftigt.
 

Annons

8 portioner, 4 timmar + 24 timmars marinering

Marinad:

1 l rött vin

1 apelsin, skalet

2 tsk rosmarin

4 gula lökar, i skivor

4 morötter, skivade

8 lagerblad

1/2 vitlök, skivade klyftor

persiljekvistar

Gryta:

50 g rökt sidfläsk

smör eller olivolja

2 msk vetemjöl

5 svartpepparkorn

5 korianderkorn

2 tsk timjan

3 tomater, hackade

1 dl svarta oliver

1 knippa bladpersilja

2 kg högrev av nöt, i 3x3 cm-kuber

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och marinera i kylen i ett dygn.

Ta upp köttet och torka av det, men spara marinaden. Bryn köttet i omgångar i gryta tillsammans med fläsket och lite smör eller olivolja. Häll tillbaka allt kött i grytan. Strö över mjölet och häll i grönsakerna från marinaden. Låt fräsa någon minut. Slå på vinet från marinaden. Låt koka upp och skumma sedan av ytan noga.

Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme under lock i 3-4 timmar. Ta av locket, höj värmen och låt såsen koka ihop lite om du tycker att den är för tunn. Häll i tomater och oliver på slutet. Strö över persilja och servera med potatismos.

Mer läsning

Annons