Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gorgonzolainbakad oxfilé med portvinssås

Annons

8 portioner

8 skivor oxfilé av mittbit à 140 g

2 tsk salt

4 krm svartpeppar

8 stora kronärtskocksbottnar (konserv)

200 g gorgonzola

4 plattor fryst smördeg

2 msk smör till stekning

1 ägg till pensling

Portvinssås:

2+3 msk smör

1 liten finhackad gul lök + 1/2 vitlöksklyfta

10-12 krossade svartpepparkorn

1 1/2 msk tomatpuré

4 msk vetemjöl

6-7 dl köttbuljong (tärning)

2 1/2 dl rött portvin (cirka)

3 msk kinesisk soja

1/2 tsk salt (cirka)

Tillbehör:

2 pkt potatiskroketter à 400 g

Börja med såsen, den kan göras helt färdig dagen före. Fräs löken och grovkrossad svartpeppar i 2 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ett ögonblick, pudra sedan över mjölet. Späd med buljongen, lite i taget, vispa och koka upp mellan varje spädning.

Tillsätt cirka 2 dl av vinet och smaksätt med sojan. Låt koka sakta i cirka 15 minuter, sila och smaka av med salt och resten av portvinet.

Vispa i 2-3 msk smör för att blanka av såsen.

Oxfilén:

Köttet kan förberedas 5-6 timmar innan det ska serveras. Putsa filén helt fri från hinnor och synligt fett. Tina smördegsplattorna.

Krydda köttskivorna runtom med salt och peppar och bryn snabbt i omgångar i mycket het stekpanna på alla sidor så att de får vackert brun färg.

Låt köttet kallna. Låt kronärtskockorna rinna av och skär sedan bort lite av undersidan så att bottnarna ligger stadigt. Placera en skockbotten på varje köttbit, fördela gorgonzolan i bottnarnas fördjupning.

Dela varje smördegsplatta på mitten och kavla ut till en tunn fyrkant, drygt 15x15 cm. Linda in varje köttbit till ett paket genom att lägga degplattan över skockbotten och kött och vika in på undersidan så långt det går, helst ska det bli ett slutet paket.

Ställ köttpaketet på en plåt och förvara svalt fram till gräddningen.

Sätt ugnen på 225 grader. 25-30 minuter innan maten serveras sätts potatiskroketterna in i ugnen. Pensla köttpaketen med uppvispat ägg och sätt in dem 10 minuter efter potatisen. Låt stå mitt i ugnen i 12-15 minuter (kortare för rödare kött).

Värm såsen och spetsa gärna med lite extra portvin.

Mer läsning

Annons