Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiska färsjärpar

Annons

4 portioner

500 g blandfärs, 30/70

3/4 dl ströbröd

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta

1 ägg

1 krm svartpeppar, gärna grovmalen

1 1/2 tsk salt

Olivolja till stekning

Till såsen:

1 msk vetemjöl

2 vitlöksklyftor

4 dl vatten

1 msk soja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1/2 dl rödvin (kan uteslutas)

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1.

Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt stå och svälla en liten stund. Pressa i en vitlöksklyfta och blanda därefter ner färsen tillsammans med salt, peppar och ägg.

2.

Forma färsen till avlånga järpar som bryns runt om i olja.

3.

Pudra över vetemjöl och skaka om pannan så det fäster på järparna utan att det bildas klumpar.

4.

Så är det dags för mer vitlök, noga räknat två klyftor som pressas över järparna. Späd med vatten och smaksätt med soja, salt och peppar. Låt det hela puttra ett par minuter utan lock.

5.

Tillsätt rödvin och avsluta med oregano och timjan som krossats i mortel eller gnuggats i handen. Låt det hela stå och puttra på medelvarm platta ett par minuter till innan rätten serveras med ris eller pasta och sallad.

Mer läsning

Annons