Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillad purjolök med chorizodressing

4 portioner

100 g chorizokorv, så smakrik som möjligt
8 späda purjolökar
1 citron
olivolja
2 kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
3 msk balsamvinäger
flingsalt

Annons
Korv kan även fungera som en skön smakgivare. Här får het chorizo ge smak åt grillad purjo.

Det här är en variant på ett Jamie Oliver-recept som jag tycker är tämligen oemotståndligt i all sin syrlighet. Här används korven mer som en krydda.

Skölj purjolökarna och dra av de yttersta bladen. Förväll dem i 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av och vila medan du gör dressingen.

Skär chorizon i småbitar. Tvätta och skala citronen med potatisskalare så att bara det gula följer med. Strimla fint. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek korvbitarna tills fettet börjar sippra ut. Tillsätt citronskal, repad rosmarin och riven vitlök. Stek en halv minut. Rör ner balsamvinägern och lite citronsaft.

Ringla olivolja och strö lite flingsalt över purjolökarna. Grilla eller stek hårt i panna tills de får fin färg runtom. Slå över korvdressingen. Servera som förrätt eller tillbehör, gärna till fisk.

Mer läsning

Annons