Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillad rubbstek med örtsvängda primörer

Annons

4 portioner

Svenskar vill grilla. En stor köttbit får mycket smak och känns festligt.

600 g flankstek, rostbiff, ryggbiff eller rostasfilé

Rubb:

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad salvia

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk paprikapulver

1 tsk chiliflakes

2 tsk mörkt muscovadosocker

1 tsk grovmalen svartpeppar

Primörer:

1 knippa sparris

1 knippa späda morötter

1 knippa rädisor

1/2 huvud färsk vitkål

2 tärningar grönsaksbuljong

50 g smör

1 kruka färsk basilika

1 kruka färsk körvel

1 liten knippa dill

1 tvättad citron

flingsalt

Blanda de torra ingredienserna till en rubb (torrmarinad). Skåra köttet lätt och gnid in kryddblandningen ordentligt. Låt ligga och dra en stund medan du förebereder grönsakerna.

Bryt av ändarna på sparrisen, skrapa morötterna, dela rädisorna i halvor och skär vitkålen i bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull och häll i buljongtärningarna. Lägg i primörerna efter tillagningstid, morötterna först, sparrisen sist. Häll av buljongen och lägg tillbaka grönsakerna i kastrullen.

Mixa smör med färska örterna och rivet citronskal, häll ner i kastrullen, pressa över lite citronsaft, sätt på locket och skaka runt på svag värme max en minut.

Grilla köttet så att det får färg runt om, höj gallret och låt ligga tills innertemperaturen är 60 grader. Låt köttet vila en stund innan du skär upp det. Skiva upp köttet, lägg upp på ett stort fat tillsammans med primörerna. Strö över flingsalt.

Mer läsning

Annons