Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstgryta med lamm, svamp och paprika

Ta vara på höstens bästa råvaror och låt puttra långsamt för en härlig gryta.

Annons

8 portioner, 3 timmar

1 gul paprika, strimlad

1 röd paprika, strimlad

olivolja

2 kg framdelskött av lamm, i kuber

10 steklökar, skalade

150 g champinjoner, i kvartar (eller annan svamp)

5 vitlöksklyftor, hackade

150 g parmaskinka eller liknande, strimlad

3 lagerblad

2 tsk rosmarin eller 2 kvistar färsk

1 tsk timjan

5 dl vitt vin

vatten

salt

nymalen svartpeppar

smör

1 orange paprika, strimlad

Fräs paprikan i lite olja i en stekpanna och lägg över i en stekgryta. Bryn köttet i omgångar i samma panna och häll sedan över det i stekgrytan. Bryn sedan steklök, champinjoner och vitlök. Flytta över alltsammans till grytan.

Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i stekgrytan. Tillsätt skinka, lagerblad och örter. Låt fräsa en minut.

Häll i vin och så pass mycket vatten att det täcker. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda på svag värme under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 2-3 timmar. Skumma av ytan då och då om det behövs.

Ta av locket och låt såsen koka ihop tills den blir lagom tjock. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en klick smör.

Servera med ett gott surdegsbröd.

Mer läsning

Annons