Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttbullar med svamp och pecorino Polpette toscane

Annons

4 portioner

50 g torkad karljohanssvamp, blötlagda i ljummet vatten i 30 minuter

300 g nöt- eller kalvfärs

200 g kokt ris eller mosad potatis

4 msk nyriven pecorinoost

3 msk hackad bladpersilja, plus lite till servering

1 vitlöksklyfta, finhackad

50 g färskt vitt rivet bröd

2 msk mjölk

1 ägg, uppvispat

havssalt och nymald svartpeppar

olivolja, till stekning

Tomatsås:

2 msk olivolja

1 liten gul lök, finhackad

2 burkar (à 400 g) tomater, hackade och avrunna

2 msk färsk basilika.

Låt den blötlagda svampen rinna av och hacka den fint. Lägg den i en skål tillsammans med köttfärsen, ris/potatis, pecorino, persilja och vitlök. Blanda ordentligt. Blötlägg bröder i mjölken, krama ur det tills det bara är fuktigt. Tillsätt brödet och ägget till färsblandningen. Krydda med salt och peppar, blanda väl tills det börjar sätta sig. Täck över och ställ in i kylen i 30 minuter.

Gör tomatsåsen under tiden: Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i löken och fräs den i cirka fem minuter, tills den mjuknat. Tillsätt tomater och basilika, låt sjuda i 30 minuter.

Forma den kylda färsen till åtta något utplattade biffar eller bullar och stek dem i het olivolja i cirka tre minuter på varje sida, tills de är genomstekta och gyllenbruna. Häll i tomatsåsen, hetta upp under fem minuter tills det kokar. Strö över persilja och servera omedelbart.

Mer läsning

Annons