Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfärspiroger

Annons

4 portioner

Deg:

25 g jäst

25 g margarin

2½ dl mjölk

1 tsk salt

1 tsk socker

3 dl grahamsmjöl

2-3 dl vetemjöl

Fyllning:

300 g köttfärs

1½ gul lök

½ riven morot

½ dl chilisås

1 dl riven ost

salt och peppar

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt sedan salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.

Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Hetta upp en stekpanna och fräs lök, tillsätt köttfärsen och fräs den tills den är smulig och har fått en fin färg. Tillsätt chilisåsen och den rivna moroten. Krydda med salt och peppar. Låt puttra i sju minuter, tillsätt osten och låt den smälta ner, rör om. Låt fyllningen svalna.

Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Kavla ut till en platta och ta ut runda kakor, cirka 15 cm i diameter. Lägg en klick fyllning på varje kaka och vik ihop till en halvmåne. Tryck med en gaffel längst med den vikta kanten. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 20 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda sedan i 225 grader i cirka 12 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Servera pirogerna med en god mexikansk:

Coleslaw:

¼ vitkålshuvud

2 morötter

1 burk majs

1½- 2 dl majonäs

1 dl crème fraiche eller gräddfil

2 tsk tacokrydda

persilja

salt och peppar

Blanda ihop majonnäs och crème fraiche/gräddfil och krydda med tacokrydda, salt och peppar.

Finstrimla kålen och finhacka persilja. Riv morötterna. Blanda ner kålrötter, persilja och majs i majonnäsblandningen så att det får en krämig konsistens.

Mer läsning

Annons