Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lamm med nässlor, sparris och toppmurklor

4 portioner, 1 timme

Annons

Lamm:

600 g lammytterfilé med fettkappan kvar

salt

peppar

olja

smör

Skåra fettkappan. Stek i olja och smör, salta och peppra under stekningen. Baka klart i ugn på 100 grader tills köttet har en innertemperatur på 56 grader. Ta ut och låt vila i 10-15 minuter.

Nässel- och potatispuré:

600 g skalad potatis

150 g blancherade, urkramade nässlor

100 g smör

1/2 dl grädde

salt

Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet. Pressa potatisen. Mixa nässlorna. Blanda de mixade nässlorna med potatis. Värm smör och grädde i en kastrull tills smöret har smält. Blanda smör och grädde med potatis och nässlor. Smaka av med salt.

Sparris med spetskål:

4 gröna sparrisar

4 vita sparrisar

200 g spetskål

2 msk smör

1 kruka persilja

salt

Skär bort den nedre, hårda delen på sparrisen. Skala den vita sparrisen. Koka sparrisen mjuk i saltat vatten, de gröna för sig och de vita för sig. Ta bort spetskålens stjälk. Grovtärna kålen och blanchera (koka någon minut) i saltat vatten. Dela varje sparris på längden och därefter i tre bitar. Värm vit och grön sparris och kål i smör. Hacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt.

Toppmurklor:

12 medelstora toppmurklor

2 msk smör

salt

Dela varje toppmurkla i två delar. Bryn dem i smör tills smöret får en gyllenbrun ton. Krydda med salt. Spara smöret och skeda över rätten vid servering.

Lägg upp sparrisblandningen och purén på tallriken. Fortsätt med köttet och murklorna.

Mer läsning

Annons