Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lamm- och kycklingspett med oliver, rosmarin och rostad vitlökssås

Annons

4 portioner

4 portioner, 45 minuter

8 lamm-medaljonger av ytterfilé

2 kycklingfiléer, skurna i grova bitar

flytande margarin att steka i (helst en sort som är gjord på raps- och solrosolja och rik på omättat fett

8 kvistar rosmarin, plockade med toppen kvar (obs! måste vara grova kvistar)

salt och svartpeppar från kvarn och efter smak

Rostad vitlöksås:

2 vitlöksklyftor, pressade

1 schalottenlök, finhackad

3 msk rapsolja

2 dl rostad kycklingbuljong (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, kan bytas ut mot vanlig buljong)

2 dl matlagningsgrädde

1 msk citronsaft

salt och vitpeppar från kvarn och efter smak

2 dl blandade oliver

Krydda och stek lammet och kycklingen i flytande margarin i stekpanna ett par minuter tills bitarna får vacker färg, tillsätt överblivna rosmarinblad på slutet, låt svalna. Trä upp köttet på rosmarinstjälkarna.

Rosta vitlök och schalottenlök i en kastrull med rapsoljan tills den blir vackert ljusbrun, då blir den rund och mild i smaken. Tillsätt kycklingbuljongen och matlagningsgrädde, låt sjuda cirka tio minuter. Mixa med stavmixer, smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Värm spetten hastigt (de ska bara precis bli varma) i 150 grader i ugnen. Häll upp såsen på ett fat med spetten och lite oliver.

Mer läsning

Annons