Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lerinpackad viltfilé

Annons

0 portioner

(till exempel hjort, älg, rådjur. Även andra delar av filén kan användas.)

Tillagning i öppen eld med lerinbakning av kött enligt urgamla traditioner. Syftet med lerskiktet runt köttet är att få ett skyddande och värmefördelande omslag som gör att köttet inte bränns för hårt i elden.

Köttet

kan vara marinerat, men om man tar det direkt kan det vara insmort med en kryddblandning som rörts ut i raps- eller olivolja. Kryddblandningen kan exempelvis bestå av salt, svartpeppar, rosépeppar, kryddpeppar, enbär som stötts i mortel och rörs ner i oljan. Tillsätt om så önskas lite pressad vitlök, finskurna äppeltärningar och honung. Smörj in köttet med blandningen. På ungsfolie eller stora vitkålsblad läggs tunna skivor av äpple och på dessa läggs köttbiten. Vik ihop så att äppelskivorna finns runt om köttbiten. Se till att paketet är väl hopvikt så fukt kan bevaras inne i paketet. Äppelskivornas uppgift är att vara värmeskydd och tillföra friskhet och fukt.

Leran

Det går att använda vilken lera som helst, men bäst är det som man kallar för en mager lera eftersom den spricker minst vid den häftiga temperaturchock som uppstår när fuktig lera läggs i het glöd. För att öka magerheten i leran kan man knåda in chamotte (bränd, krossad lera). Man kavlar/slår ut en tunn, cirka 1,5 cm tjock kaka, stor nog att kunna vikas runt köttpaketet. Leran viks och försluts noga.

Elden

Elden bör ha brunnit en god stund före matlagningen så att stenarna under elden blivit ordentligt heta och det finns gott om glöd. Lägg lerpaketet på en tunn glödbädd och krafsa upp glöd runt hela paketet. Försök att inte ha för hård eld. Det är bra om det finns gott om torr ved, gärna björkved, tillgänglig.

Näver är bra att tända med.

Mer läsning

Annons