Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marockansk olivkyckling med inlagda citroner

Min bror bor i London där det är vanligt med marockansk mat. Han brukar bjuda på den här underbara kycklingen. Ibland lagar han även den på kycklingfilé, då koktiden kortas.

Annons

1 stor färsk kyckling, gärna majskyckling

1 tsk salt

1 tsk nymalen vit- eller svartpeppar

2 1/2 dl gröna och/eller svarta oliver

1 1/2 inlagd citron (finns i arabiska matbutiker eller recept se nedan)

50 g smör

2 msk olivolja

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 tsk malen ingefära

1 kuvert saffran

1/2 l vatten

1 kruka färsk koriander

1 knippe bladpersilja

Gnid in kycklingen med halva mängden av salt och peppar. Häll oliverna i kokande vatten och koka i 30 sekunder. Låt rinna av. Upprepa ytterligare två gånger med nytt vatten varje gång.

Ta bort fruktkött och kärnor från de inlagda citronerna. Torka av skalet och strimla.

Skala och finhacka löken. Hetta upp smör och olja i en stekgryta. Stek löken mjuk, glansig och genomskinlig under omrörning. Tillsätt hackad vitlök, ingefära, saffran och den andra halvan salt och peppar tillsammans med vatten. Blanda noga. Lägg i kycklingen och ös över vätskan. Koka upp och sänk värmen. Lägg på lock och koka sakta i en timme, vänd kycklingen flera gånger under tiden så att alla sidor suger upp såsen. Tillsätt lite vatten om det verkar bli för torrt.

Tillsätt oliverna, citronen, grovhackad persilja och koriander. Rör om och låt koka ytterligare femton minuter. Smaka av såsen. Om den är för vattnig - ta upp kycklingen, svep in den i folie och låt såsen koka ihop på stark värme i fem minuter. Om du vill kan du dela kycklingen i bitar och lägga ner i såsen.

Servera rykande varmt med couscous eller ris.

Mer läsning

Annons