Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nachofest med texmexchili

8-12 portioner, 3 timmar
Suverän texmex på riktigt. Chilin går också att servera med tillbehören bredvid. Och som med alla långkok smakar den ännu bättre dagen efter.

Annons

salt

nymalen svartpeppar

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 jalapeño-chili, finhackade och ev. urkärnade

2 gula lökar, i kvartar

2 burkar krossade tomater, à 400 g

1 kruka färsk koriander

2 tsk oregano

olivolja

1-2 msk chilipulver

2 tsk malen spiskummin

2 tsk malen koriander

1 msk tomatpuré

1 flaska (33 cl) ljust mexikanskt öl, t ex Corona

2 kg högrev (eller short ribs om du kan hitta)

3 dl riven cheddar

3 avokado

1 lime

1 påse tortillachips eller nachos (370 g)

salsa

crème fraiche

hot sauce, t ex Tabasco

Tillbehör:

Skär högreven i tärningar, short ribs får vara som de är. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

Hetta upp en tjockbottnad ugnsfast stekgryta. Tillsätt vitlök, jalapeño och lök i torr panna. Bryn under omrörning tills allt fått mörk färg, cirka 10 minuter. Tillsätt tomater, hackade korianderstjälkar, oregano och lite salt. Häll av och mixa till en slät sås.

Sänk värmen och häll olja i grytan. Bryn köttet i omgångar tills det får ordentlig färg. Häll över köttet i en skål.

Häll chilipulver, spiskummin och koriander i grytan och fräs tills det börjar dofta. Rör ned tomatpuré och låt den fräsa i någon minut. Tillsätt grönsaksmixen och öl, låt det koka upp.

Tillsätt köttet, täck med lock och ställ in i ugnen i 150 grader i cirka 1 1/2 timme. Ta bort locket och rör om ordentligt. Fortsätt koka tills köttet faller isär, cirka 30-45 minuter till.

Lyft upp köttet och dra isär det. Ta bort senor, ev. ben och liknande. Lyft bort fettet med sked om du använder spare ribs. Låt såsen koka ihop om den verkar tunn. Lägg tillbaka köttet i grytan med såsen.

Sprid ut tortillachips på en smord plåt. Lägg lite kött och sås på varje. Strö över ost och ställ in på 250 grader under grillelementet tills osten smälter, 1-2 minuter.

Mosa avokado med en gaffel tillsammans med limesaft och lite salt. Smaka av.

Klicka över avokadoröra, salsa och crème fraiche på de varma nachochipsen. Droppa eventuellt på hot sauce och strö över korianderblad. Upprepa efter behov.

Njut!!

Mer läsning

Annons