Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örtagårdskyckling i lergryta

Annons

4 portioner

1 stor kyckling

1/2 purjolök

1/2 kruka färsk timjan

1/2 kruka färsk rosmarin

2 lagerblad

salt och vitpeppar

2-3 msk olivolja

Till såsen:

3 dl sky från grytan + vatten

2 dl grädde

1 msk konc. grönsaksfond

2 msk hackad timjan

1 msk hackad rosmarin

maizena till redning

1. Lägg lergrytan med lock och allt i blöt i kallt vatten. Smaksätt kycklingen genom att stoppa in timjan, rosmarin och purjolökshack i buken. Salta och peppra på in- och utsidan. Avslutningsvis knyts en kryddbukett, bland annat med lagerblad, direkt på fågelns bröst.

2. Lägg kycklingen i lergrytan, ringla över olivolja, på med lock och in med allt i kall ugn. Först med grytan i ugnen sätts värmen på och ugnen värms till 250 grader. Beräkna stektiden till 1 timme och 20 minuter, från dess att grytan sätts in.

3. Låt den färdigstekta kycklingen vila på skärbrädan en stund innan den delas. Sila skyn i lergrytan i kastrull. Späd med vatten om vätskemängden inte är tre deciliter och tillsätt grädde. Red såsen med maizena och krydda med grönsaksfond och hackade örter. Sjud fem minuter och smaka av.

Mer läsning

Annons