Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örtkryddade färsbiffar med tomat- och bearnaisesås

Annons

För 4 personer

500 g blandfärs

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1 msk dijonsenap

2 msk rödvin (eller vatten)

1 msk hackad färsk oregano

salt och peppar

ev. 1-2 msk veteströbröd

smör och rapsolja till stekning

Till tomatsåsen:

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kg mogna tomater

2 msk olivolja

1 msk vetemjöl

1 msk konc. kyckling- eller grönsaksfond

15-20 blad färsk basilika

salt och peppar

1 nypa strösocker

Att äta till:

1 dl bearnaisesås (färdig)

klyftpotatis

blandad sallad

basilika och oregano

1. Skala och hacka lök, morot och vitlöksklyftor mycket fint. Ta bort fästet på tomaterna. Koka upp vatten och doppa ner tomaterna några sekunder så att skalet lätt kan dras bort. Ta bort kärnhusen och hacka tomatköttet grovt.

2. Fräs lök, både gul och vit, samt morot i olivolja. Efter någon minut tillsätts mjöl och därefter tomathacket. Rör ner flytande grönsaks- eller kycklingfond.

3. Låt såsen sjuda sakta utan lock i 30 minuter. Sila såsen och smaka av med strimlade färska basilikablad, socker, salt och peppar.

4. Blanda köttfärs med ägg, pressad eller riven vitlök, senap, vin och kryddor. Blir färsen för lös, justera konsistensen med en eller ett par matskedar veteströbröd. Forma fyra ganska tjocka biffar som steks i lika delar smör och rapsolja. Beräkna stektiden till 5 minuter per sida. Lock på pannan kortar ner tillagningstiden.

5. Servera biffarna med tomatsås och en liten klick bearnaisesås som fäste för färska örter. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons