Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rogan Josh med vitlöksnaan

Klassisk mustig och underbart smakrik lammgryta från Kashmir. Rätten lär ha fått namnet av sin djupröda färg.

Annons

4 portioner, 2 timmar

4 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära, skalad och grovhackad

1/2 dl vatten

solrosolja

ca 800 g framdelskött av lamm i kuber, (alt. grytbitar)

2 kanelstänger

10 kardemummakapslar, krossade

5 kryddnejlikor

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

salt

2 tsk malen spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver eller 1/2 tsk cayennepeppar

2 tsk malen koriander

1 msk paprikapulver

1 1/2 dl yoghurt av grekisk typ + extra till servering

1 msk tomatpuré

3 dl kycklingbuljong

2 tsk garam masala

2 stora gula lökar, grovhackade

50 g smör

1 tsk hel spiskummin

4 naanbröd (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

flingsalt

färsk koriander

Naanbröd:

Mixa lök, hälften av vitlöken, ingefära och vatten till en puré.

Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stekgryta. Bryn köttet i omgångar, ta upp och lägg åt sidan.

Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i oljan tills det börjar dofta. Tillsätt sedan lökpurén och en nypa salt. Stek tills löken mjuknat och fått lite färg. Häll i spiskummin, gurkmeja, koriander, chilipulver och paprikapulver. Låt fräsa med i en minut.

Häll tillbaka köttet i grytan med lökpurén och kryddorna. Tillsätt yoghurten i omgångar under omrörning, låt den koka in innan du häller på mer. Låt koka i 3-4 min.

Häll i tomatpuré och kycklingbuljong. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och låt sjuda tills köttet är mört, 1-2 timmar. Rör om då och då. Höj värmen, ta av locket och låt eventuell överflödig vätska koka bort. Rör ner garam masala.

Gör bröden: Hacka resten av vitlöken. Smält smöret och blanda med vitlök och hel spiskummin. Pensla naanbröden med vitlökssmöret. Grädda i 200 grader i 5 min. Strö över flingsalt.

Servera grytan med yoghurt, vitlöksnaan och basmatiris.

Mer läsning

Annons