Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senapsgratinerad skinka

Annons

1 liten rimmad och förkokt helgskinka på cirka 800 g

Till gratängmoset:

1 kilo mjölig potatis, exempelvis King Edward

2 äggulor

1 msk rapsolja

salt och vitpeppar

Till såsen:

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kycklingfond

2 msk grovkornig senap av fransk typ

1 msk ljus, fransk senap

3-4 kvistar färsk timjan

majsstärkelse

Att äta till:

blomkål- och broccolibuketter

färsk timjan till garnering

Alternativ: Byt ut den rimmade skinkan mot kokt lutfisk. Väljer man fiskvarianten bör kycklingfonden i såsen ersättas med fisk- eller grönsaksfond.

1. Skala och dela potatisen i bitar som kokas mjuka i lättsaltat vatten. Slå av vattnet från den färdigkokta potatisen och mosa den med potatisstöt eller potatispress. Eftersom potatisen ska spritsas är det viktigt att den mosas noggrant för att inte bitar ska fastna i spritsen. Knäck i två äggulor och rör ner dem tillsammans med en matsked rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Låt gratängmoset svalna något innan det spritsas ut på ett ugnssäkert fat.

2. Koka upp grädde, vatten och kycklingfond. Smaksätt med både grovkornig och ljus fransk senap samt finhackad färsk timjan. Red lätt med majsstärkelse och låt såsen sjuda sakta i 5 minuter. Salta inte såsen eftersom skinkan som den ska serveras med är rimmad, det vill säga saltad.

3. Spritsa gratängmoset längs kanten på ett ugnssäkert fat. Skär bort svålen från skinkan och skär den i ganska tunna skivor. Lägg skivorna som taktegel på fatet och slå sås över skinkan. Slå inte på mer sås än att den stannar innanför den ram som gratängmoset bildar.

4. Koka små buketter av blomkål och broccoli i lättsaltat vatten. Överkoka inte, normalt räcker det med ett uppkok och ett par minuter till.

5. Sätt in fatet i 225 graders ugn och gratinera tills moset fått färg och allt är riktigt genomvarmt. Garnera med väl avrunna grönsaksbuketter (låt dem mellanlanda på hushållspapper innan de läggs på fatet för att vara säker på att inget oönskat kokvatten hamnar på gratängen) och färsk timjan.

Mer läsning

Annons