Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk äggakaga med fläsk

Annons

4 portioner

8 ägg

3 dl vetemjöl

7 dl mjölk

1 ½ tsk salt

smör till stekning

Till servering:

800 g rimmat sidfläsk

rårörda lingon

Skiva fläsket. Stek det och håll det varmt.

Vispa ihop ingredienserna till smeten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften. Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en träspade. Lätta och lyft upp hela sjok från botten. Rör nu i mitten men inte utåt kanterna tills smeten ser krämig ut, kanterna måste vara kvar och stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna.

Ta ett grytlock eller ett stort, inte alltför tungt fat och skölj det i kallt vatten. Lägg locket/fatet på stekpanna och vänta cirka 1 minut. Vänd sedan pannan snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på fatet. Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida med i pannan igen, värmen skall fortfarande vara hög. Jämna till kanterna om det behövs. Skaka pannan lite och stek ytterligare någon minut. Lägg på locket igen och stjälp snabbt upp hela härligheten. Servera bums med det knaperstekta fläsket och rårörda lingon.

Mer läsning

Annons