Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stracotto av kalv

Långkok med kalv

Annons

6-8 portioner, 5-7 timmar

1,2 kg kalvbringa eller kalvkind

salt

nymalen svartpeppar

2 msk mjöl

smör eller olivolja

2 gula lökar, grovhackade

300 g morötter, i fina tärningar

200 g stjälkselleri, i fina tärningar

1 chili, urkärnad och finhackad (helst rostad och skalad)

4 vitlöksklyftor, finhackade

4 tomater, skållade, urtagna och tärnade

4 blad salvia

1 msk hackad färsk rosmarin

5 dl vitt vin + extra

5 dl kalvbuljong

Till servering:

1 knippe bladpersilja, hackad

1 citron, rivet skal

parmesan, flisad

Värm ugnen till 160 grader. Salta och peppra köttet.

Bind köttet med bindgarn, så att du får en jämn och rund stek. Pudra med mjöl.

Stek i smör eller olivolja i stekpanna på medelhög värme tills köttet får gyllenbrun yta på alla sidor. Lägg steken i en ugnsform.

Sautera grönsaker och örter mjuka i stekpannan i 5 min. Sprid ut grönsakerna över köttet. Häll på vinet och buljongen. Täck med smörpapper och baka i 5-7 timmar. Späd med mera vin under koktiden.

Lägg köttet på ett stort fat. Placera en tallrik ovanpå och pressa köttet över natten i kylskåp eller källare.

Lägg grönsakerna och fonden i en kastrull och låt koka ihop tills du fått en mjuk och fyllig smak. Salta och peppra. Ställ kallt tills det är dags att servera. Skär då upp köttet i fina skivor och toppa med den varma såsen. Baka i ugn 10-15 min i 150 grader tills allt är varmt.

Toppa med hackad persilja, riven citron och flisad parmesan. Servera med potatispuré.

Mer läsning

Annons