Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yakiniku på älgbiffrad

Annons

4 portioner

600-800 g biffrad/entrecote älg

1 dl soja ( helst japansk )

4 msk råsocker

1 finhackad vitlöksklyfta

1 msk riven färsk ingefära

1 päron

1 msk rostade sesamfrön

1-2 msk sesamolja

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 dm purjolök

2 msk sesamolja till stekning

Sallad med gurka, tomat, böngroddar, sex stekta champinjoner, tabasco, havssalt, olivolja.

Jasminris.

Gör marianden först: Blanda soja, vitlök, sesamoja, svartpeppar, rivet päron, ingefära och till sist fint fint skuren purjolök. Blandas väl till själva grunden.

Skär köttet i stora stavar, strimla sedan tunt. Det går bäst om köttet är kallt eller lite fryst, lägg det sedan i marianden i minst en halvtimme. Väljer man vilt kött bör man ta en del av ryggbiffen eller fina delar av steken.

Rosta sesamfröna i en het panna utan fett, det finns olja i fröna och man kan använda skalade eller oskalade. De skall rostas gyllenbruna för att bibehålla den milda smaken. Blanda även detta i marinaden.

Köttet är nu färdigt att steka, (woka). Slå köttet i ett durkslag, men spara marianden. Woka i omgångar i verkligt het wokpanna med lite mer sesamolja och lägg sedan över köttet i en annan panna och stek vidare. Slå sedan över marinaden och sjud upp precis innan servering.

Salladen blandas och kryddas med olivolja , tabasco och salt. Vill man lägga till något gott så passar lite thaibasilka utmärkt.

Servera med nykokt jasminris som sköljts och sedan kokats med lika del vatten i kastrull eller allra helst en automatisk riskokare. En klok investering om då och då äter ris. Den behöver ingen passning och den kokar inte över.

Smaklig måltid.

Mer läsning

Annons