Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Capresisk ravioli

Annons

8 portioner

Färsk pasta:

7 ½ dl (500 g) vetemjöl special eller durumvetemjöl

1 tsk salt

¼ dl olivolja, extra vergine,

eller 1 msk flott

2 ½- 3 dl varmt vatten

Tomatsås:

½ dl olivolja, extra vergine

1 skalad vitlöksklyfta

4 dl tomatsås

passerade tomater

salt

1 liten knippe färsk basilika

Fyllning:

400 g caciotta secca

eller racletteost

300 g mozzarella, fiordilatte

2 äggulor

100 g ricotta

1 nypa nymalen muskot

100 g nyriven pecorino

eller parmesanost

1 stor knippe färsk mejram

Den färska pastan:

Koka upp vattnet och låt det svalna något, det ska vara varmare än fingervarmt.

Lägg upp mjölet i en pyramid på ett bakbord. Gör en urgröpning i mjölet och fyll den med salt, olivolja och 1 ½ dl av det varme vattnet. Arbeta in vätskan i mjölet och knåda ordentligt tills det blir en smidig, slät deg. Späd med lite mer vatten om det blir för torrt. Täck degen med en fuktig bakduk eller plastfolie, så att den inte torkar. Låt degen vila 1- 2 timmar.

Tomatsåsen:

Värm olivoljan i en stekpanna tillsammans med vitlöksklyftan. Ta upp vitlöksklyftan när den börjar ta färg. Tillsätt Passata di pomodoro. Låt tomatsåsen koka på låg värme cirka 10 minuter. Smaka eventuellt av med salt och ställ såsen åt sidan.

Fyllningen:

Riv caciottan och skär fiordilatten i cirka 1 x 1 cm stora tärningar. Lägg ner allt i en stor skål. Tillsätt äggulor, ricotta, riven muskot och riven pecorino eller Parmigiano-Reggiano. Blanda till en jämn smet.

Finhacka mejramen och rör ner den i smeten.

Raviolin:

Ta en bit av degen, stor som en knytnäve, och låt den passera pastamaskinen flera gånger. Vik degen tredubbel mellan varje gång. Börja på den bredaste springan och sluta på den smalaste. Remsan ska bli lika bred som pastamaskinen. Pudra över remsan med lite mjöl mot slutet. Lägg den på bakbordet och klicka ut cirka 1 msk av fyllningen i 2 parallella rader på längden, med cirka 6 cm mellanrum mellan klickarna. Gör ytterligare en pastaremsa och täck den första pastaremsan med den. Tryck ordentligt runt fyllningen så att all luft försvinner ur kuddarna och tryck till runt om. Använd en rund ravioliskärare eller skär ut fyrkantiga kuddar med en degsporre.

Upprepa proceduren tills all pastadeg och fyllning är slut. Lägg de färdiga raviolikuddarna på ett mjölat underlag, till exempel en bricka.

Servering:

Värm tomatsåsen och tillsätt några blad färsk basilika, men spara några.

Koka upp saltat vatten till raviolin. Lägg ner pastakuddarna när vattnet kokar, men inte fler än 6 åt gången. Låt kuddarna koka 3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg antingen upp dem direkt på tallrikar eller på ett större serveringsfat. Täck med den varma tomatsåsen och dekorera med de färska basilikabladen.

Mer läsning

Annons