Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pasta med äkta köttfärssås

Annons

6 portioner

500 g nötfärs

200 g fläskfärs

100 g rökt sidfläsk

15 g torkad och blötlagd karljohansvamp

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

olivolja

1 morot

2 selleristjälkar

2 tsk basilika

1 dl hackad bladpersilja

salt

nymalen svartpeppar

2 dl vitt vin

2 msk kalvfond

½ dl tomatpuré

45 tomater

Tillagning:

Blötlägg svampen 30 minuter i så mycket varmt vatten att det precis täcker. Låt den rinna av och hacka den fint. Spara blötläggningsvattnet. Skala och hacka lök och vitlök.

Låt svampen puttra i olivolja i en gryta på svag värme tills nästan all vätska kokat in, cirka 5 minuter. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med på svag värme cirka 10 minuter.

Skala moroten, skär den i små tärningar och strimla sellerin. Lägg i grönsakerna, basilika och persilja. Låt puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter. Rör då och då.

Skär fläsket i små tärningar. Bryn köttfärs och fläsk i en stekpanna i omgångar i olivolja. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt köttfärs och fläsk, vin, fond, tomatpuré och 2 dl av svampens blötläggningsvatten i grytan. Låt såsen småputtra under lock cirka 1 ½ timme.

Skålla och skala tomaterna och skär dem i små tärningar. Blanda ner dem i grytan och koka ytterligare cirka 20 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med nykokt pasta och parmesanost.

Mer läsning

Annons