Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brödsallad från Toscana

Annons

4 portioner

En frisk sommarsallad från Toscana. Ofta använder man där beröd i maträtterna, en rest från en fattigare tid. Det toscanska brödet har egenheten att det är helt utan salt, för att det ska hålla längre och inte dra åt sig fukt. Ett rustikt vitt lantbröd ett surdegsbröd med segt inkråm som legat en dag eller två och torkat lite blir perfekt. Du kan variera med eller utan vitlök och selleri.

4 portioner

68 tjocka skivor lantbröd

4 stora mogna tomater

½ gurka

l liten rödlök

1 ½ dl färska basilikablad

ev 1 vitlöksklyfta

ev 1 stjälk blekselleri

1 dl olivolja

12 msk rödvinsvinäger

salt, nymalen svartpeppar

Om skorpan på brödet är mycket hård kan du skära av det mesta av den. Skär eller bryt brödet i 2 cm stora kuber. Lägg i en skål tillsammans med lite vatten så att brödet mjuknar. Krama ur brödet och häll bort vattnet.

Dela och kärna ur tomaterna. Skär dem i bitar. Skala gurkan, dela på längden och skär i tjocka halvmånar. Skiva rödlöken tunt. Riv basilikabladen. Finhacka vitlöken. Skär selleristjälken i halvcentimetersbitar.

Blanda olivolja och rödvinsvinäger. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Blanda bröd, grönsaker och basilika i en stor skål. Tillsätt dressingen och blanda runt.

Låt salladen stå och dra i ½1 timme.

Mer läsning

Annons