Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är recepten till en lyckad skiva

Annons

KRYDDOST- OCH PURJOPAJ MED LÖJROM

6 portioner

Deg:

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 msk stötta dillfrön

150 g kallt smör

1-2 msk iskallt vatten

Fyllning:

2 purjolökar

smör

salt

nymalen svartpeppar

3 ägg

2 dl grädde eller mjölk

2 dl riven kryddost

Topping:

100 gram löjrom

2 dl crème fraiche

1 knippa strimlad gräslök

Blanda mjöl, salt och dillfrön. Tillsätt tärnat smör och vatten, arbeta ihop en deg. Låt vila svalt 30 minuter. Klä en pajform, nagga botten och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Skölj och strimla purjolök, mjukstek i lite smör. Salta, peppra och fördela i pajskalet.

Vispa ihop ägg och grädde (eller mjölk). Tillsätt ost, salt och peppar. Häll smeten över purjolöken och grädda i 200 grader i 30-40 minuter eller tills ytan får fin färg.

Servera ljummen med löjrom och toppa med crème fraiche och gräslök.

6 portioner

VÄSTERBOTTENSKRÄM PÅ KNÄCKE

1 dl crème fraiche

2 msk majonnäs

2 dl riven västerbottensost

2 msk hackad dill

salt

nymalen svartpeppar

Tillbehör:

gott knäckebröd

Rör ihop crème fraiche, majonnäs och riven ost. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.

Servera med knäckebröd.

6 portioner

LAXRULLAR MED RUCOLA

200 g skivad kallrökt lax

200 g philadelphiaost

1-2 msk pepparrot

1 lime, skalet

50 g flagad mandel

1 dl rucola

svartpeppar

Bred ut laxskivorna lite omlott på plastfolie. Blanda philadelphiaost, pepparrot och limeskal. Strö över mandel och rucolablad. Peppra. Rulla ihop så tajt du kan. Lägg in i frysen. Låt ligga i minst 15 minuter.

Skär i skivor. Servera.

6 portioner, 1 timme

BLINIER MED VÄSTERBOTTENSOST OCH KRÄFTSTJÄRTAR

1 burk kräftstjärtar

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

3 dl gräddfil

1 äggula

lite salt

1 äggvita

150 g riven västerbottensost

smör

1 hackad röd lök

ev 80 g löjrom

dill

svartpeppar

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med lite mjölk i taget. Tillsätt mjöl, 1 dl gräddfil, äggula och lite salt. Rör om ordentligt och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd ner ost och äggvita i mjölsmeten precis innan gräddning. Stek blinierna på båda sidor i en plättlagg i lite smör på medelhög värme.

Servera med kräftstjärtar, resten av gräddfilen, rödlök och eventuellt löjrom. Garnera med dill och nymalen svartpeppar.

FLÄDERTINI

1 glas

1/2 dl koncentrerad flädersaft

3 cl vodka

3 cl Martini Bianco

is

mineralvatten

2-3 jordgubbar

Häll upp flädersaft i ett glas. Tillsätt vodka och Martini Bianco. Häll på is och så mycket mineralvatten det får plats. Dekorera med jordgubbar.

6 portioner, 30 minuter

KANTARELLSMÖR

150 g kantareller

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk finhackad dill

salt

nymalen svartpeppar

400 g smör

Rensa kantarellerna och hacka dem fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en klick smör i stekpanna och fräs kantareller, lök och vitlök på svag värme tills löken är mjuk och kantarellerna genomstekta. Tillsätt dill, salta och peppra. Låt svalna.

Rör resten av smöret tills det är ljust och luftigt. Tillsätt kantarellfräset. Fortsätt röra och smaka av om det behövs mer salt eller peppar.

Servera till rostat bröd eller knäckebröd vid sidan av kräftorna.

6 portioner

PEPPARROTSAIOLI

2 äggulor

2 1/2 dl kallpressad rapsolja

1-2 msk färskriven pepparrot eller 1 liten burk färdigriven

salt

ev 1 vitlöksklyfta

1 lime, skalet

Vispa upp äggulorna med mixer eller för hand i en skål. Tillsätt oljan lite i taget under ständig vispning. Fortsätt tills du fått en tjock majonnäs.

Tillsätt pepparroten och smaka av med lite salt. Om du vill kan du även pressa i en vitlöksklyfta. Rör ner rivet limeskal.

Ställ i kylen och låt samla smak i minst en timme.

Mer läsning

Annons