Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotländsk lammsoppa

Annons
Ingredienser. Gotländsk lammsoppa kokas på rotsaker, lök och framdelskött från lamm.Foto: Dan Strandqvist.

4 portioner

500 g lammkött med ben, gärna framdelskött

12 dl vatten

5 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1/2 purjolök

1 morot

1 palsternacka

1 liten bit rotselleri

1 litet blomkålshuvud

1 1/2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

salt och peppar

persilja

Koka upp köttet i enbart vatten. Låt det stormkoka några minuter. Slå bort vattnet och skölj av köttet under rinnande vatten. Diska ur kastrullen och börja om med 12 deciliter vatten, grovt krossad peppar, en dryg tesked salt samt lagerblad. Koka köttet 40 minuter under lock.

Skala rotsakerna och skär dem i centimeterstora bitar. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter.

När köttet är klart lyfts det ur kastrullen med hålslev. Lägg i grönsakerna och koka dem mjuka i buljongen. Skär ner köttet i bitar och blanda det i soppan.

Rör ut mjölet i mjölken och sila ner blandningen i den kokande soppan. Sjud soppan ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar samt rör ner några matskedar hackad persilja.

Mer läsning

Annons