Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het köttsoppa

Annons

4 portioner

1 kg kalvkött med ben

1 gul lök

1 bit purjolök

1 morot

2 lagerblad

1 liten knippa persilja

10 vitpepparkorn

1 tsk salt

Till soppan:

2 morötter

1 bit rotselleri

12 palsternackor

2 gula lökar

1 kruka timjan

1 liten chili

1 1/4 liter buljong

1 msk mjöl

1 msk smör

salt

Soppan kokas i två steg. Först kokas köttet. Lägg köttet i stor kastrull och koka upp med enbart vatten. Låt koka 23 minuter, slå av vattnet och det skum som bildats på ytan. Skölj av kött och diska ur kastrullen. Här försvinner det som gör buljongen grumlig.

Koka upp köttet med nytt vatten, nu tillsammans med gul lök, purjolök, morot, lagerblad, persilja, pepparkorn och salt. Sjud köttet under lock på svag värme cirka 1 timme.

Sila av och spara buljongen. Plocka bort ben och fett från köttet. Det rena köttet skärs i mindre bitar och plastas in för att inte torka och bli hårt om man inte lagar soppan direkt.

Skala och skär morot, rotselleri, palsternackor och lök i mindre bitar, typ som till pytt i panna. Hacka timjan och chili. Fräs smör och mjöl i rymlig kastrull, vänd ner grönsakerna och avsluta med buljong. Låt allt koka upp och sedan sjuda sakta i cirka 810 minuter. Kontrollera att rotsakerna är mjuka men med tuggmotstånd. Då tillsätts köttet och soppan får ett uppkok innan den smakas av med salt och serveras. Om soppan skulle vara för svag kan man riva ner en köttbuljongtärning.

Mer läsning

Annons