Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordärtskockssoppa med trattkantarelltoast

4 portioner, 40 min
Ljuvligt len soppa med mycket smak. Med en liten svamptoast till blir det höstens hit.

Annons

1-2 citroner

2 schalottenlökar, finhackade

smör

2 1/2 dl vitt vin

1 msk kycklingbuljongfond

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

salt

peppar

rostade mandelflarn

1 äpple

500 g jordärtskockor

cirka 250 g trattkantareller

smör

1 knippa dill, finhackad

salt

nymalen svartpeppar

4 skivor toastbröd

cirka 1 dl västerbottensost

Trattkantarelltoast:

Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Lägg dem genast i vatten med lite citronsaft i så att de inte blir missfärgade.

Fräs schalottenlöken mjuk i smör utan att den tar färg. Häll i jordärtskockorna och låt dem fräsa med några minuter. Häll på vinet och buljongen och koka upp, låt sjuda tills ungefär hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt mjölk och grädde. Låt sjuda i cirka 5-10 minuter eller tills skockorna mjuknat. Mixa. Riv i lite citronskal, smaka av med salt och peppar.

Fräs svampen i smör. Tillsätt dill, salt och peppar. Fördela blandningen på två brödskivor. Strö över ost, lägg på de andra skivorna och kläm ihop. Smörstek på båda sidor och dela på diagonalen.

Häll upp soppan i skålar, strö över mandelspån och ett tärnat äpple. Strös över samtidigt med mandeln. och servera med varsin trattkantarelltoast.

Mer läsning

Annons