Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnötssoppa från Senegal

Annons

6–8 portioner, 30 minuter

1–2 kycklingbröst (cirka 350 g), i tärningar

olja

700 g pumpa (gärna butternut squash) eller morötter, i tärningar

2 stora gula lökar, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

1–2 tsk curry

1 chili

1/2 tsk paprikapulver

2 msk vetemjöl

1 burk krossade tomater eller konserverade cocktailtomater, à 400 g

1 l hönsbuljong

1 burk kokosmjölk, à cirka 400 g

1 pressad apelsin

salt

1 dl hackade jordnötter

bladpersilja

1 1/2 dl jordnötssmör, gärna ”chunky”

Fräs kycklingen i lite olja tills bitarna får lite färg och är nästan genomstekta.

Hetta upp lite mer olja i en gryta. Tillsätt skalad butternut squash eller morötter i tärningar, lök, vitlök, curry och paprikapulver. Fräs under omrörning i ett par minuter. Sänk värmen, sätt på lock och låt puttra i tio minuter. Strö över mjöl. Tillsätt tomater och koka 1 minut.

Slå på buljong, kokosmjölk och jordnötssmör under omrörning tills smöret löser sig. Koka upp och sänk värmen, pressa i apelsinsaft, låt sjuda under lock i 15 min eller tills pumpan eller morötterna är mjuka. Häll i kycklingen och koka i två minuter. Smaka av med salt.

Häll upp soppan i skålar, strö över jordnötter och dekorera med bladpersilja.

Mer läsning

Annons