Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krämig kräftsoppa med sparris

Annons

4 portioner

En soppa kan vara en bra start eller mellanrätt för kräftskivan. Eller spara skalen och gör en soppa dagen efter. Det går också att frysa skalen för senare användning. Den här soppan är krämig och har fin kräftsmak som passar bra till sparrisen.

Ingredienser för 4 portioner

16 kräftor

1 lök

1 bouquet garni (en liten bukett av timjan, lagerblad och persilja)

1 vitlökklyfta

5 vitpepparkorn

1 tsk fänkålsfrön

1/2 fänkålshuvud

1 msk tomatpuré

1 dl olivolja

3 dl kycklingbuljong

1 1/2 dl grädde

1/2 dl fet mjölk

200 gram sparris lätt kokta

Skala kräftorna och spar stjärtarna. Fräs kräftskal med olivolja, örtbuketten, lök, fänkål, tomatspuré och peppar. Tillsätt vatten så att skalen täcks, det blir ungefär 7-8 dl, och låt sjuda i 25 minuter. Sila av och reducera vätskan en tredjedel. Blanda i kycklingbuljong, grädde och mjölk och koka upp. Salta och peppra.

Koka sparrisen i 3 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Dela sparrisen på längden.

Fördela kräftstjärtarna och sparrisen i fyra skålar. Kör soppan med en handmixer så att den blir fluffig.

Skeda upp soppan i de preparerade skålarna och servera.

Mer läsning

Annons