Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddig hummersoppa

Annons

4 portioner

Hummerfond, steg 1:

3 msk matolja

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta

1 morot/morötter, medelstor

1 rotselleri, liten

1 purjolök, medelstor

3 msk tomatpuré

2 fiskbuljongtärningar

hummerskal, krossade

2 tsk paprikapulver

2 dl vatten

1 krm vitpeppar, krossad

Steg 2:

7 dl hummerfond

1/2 röd chili, finhackad utan kärnor och innerväggar

3 msk konjak

2 msk madeira

1/2 l matlagningsgrädde

salt

2 msk smör

3 msk vetemjöl

Ta ur köttet ur skalen och servera till soppan eller frys in. Rengör skalen och lägg dem i frysen om dem inte ska användas direkt.

Tag fram skalen när ni vill bjuda på något riktigt gott. Förbered genom att göra fonden i god tid. Torka skalen på svag värme i ugnen och krossa dem därefter. Fonden går att byta ut mot färdig hummerfond, (utspädd), men det blir inte riktigt samma goda smak.

Steg 1, kan göras i förväg:

Löken och vitlöken hackas, grönsaker och purjolök strimlas, allt detta fräses tillsammans med de krossade skalen i en vid kastrull tills det fått lite färg, tillsätt vatten så det täcker och låt koka i 30 min, sila av spadet och reducera till 3/4 delar ( cirka 7 dl). Det går bra att frysa fonden.

Steg 2:

Koka upp hummerfonden och tillsätt mjöl utrört i lite mjölk. Tillsätt cognac, madeira och röd chili och matlagningsgrädde. Låt soppan sjuda ytterligare cirka fem minuter. Smaka av med salt och vispa ner smöret. Servera!

Toppa gärna med en klick vispad grädde eller crème fraiche för ett smalare alternativ.

Mer läsning

Annons