Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mustig soppa med purjolök, bacon och mozzarella muffins

Annons

4 portioner

1 purjolök

4 potatisar

1-2 vitlöksklyftor

1 gul lök

200 g bacon

1 msk smör

5 dl hönsbuljong

2 msk mjöl

4 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

persilja och bacon till dekoration

Snitta, skölj och strimla purjolöken. Skala och tärna potatis, vitlök, lök och strimla bacon. Smält smöret i en rejäl kastrull. Fräs alltsammans. Häll på buljongen och låt det hela koka på svag värme i 15 minuter. Vispa ut mjölet i mjölken och häll det i soppan tillsammans med grädden. Låt det koka upp och sjuda i 10 minuter. Smaka av med svartpeppar. Servera soppan med persilja och knaperstekt baconskiva

Muffins:

6 stora eller 12 mindre muffins

1/2 medelstor purjolök

100 g mozzarella

8 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1/2 tsk salt

100 g smör

4 dl mjölk

2 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 250 grader

Skölj och strimla purjolöken. Skiva och strimla mozzarellan i tunna strimlor

Hacka samman, gärna i en matberedare, mjöl, bakpulver, salt och smöret i tunna skivor.

Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

Rör i lök och mozzarella

Fördela smeten i en lätt smord muffinsform. Strö osten över men var försiktig, om det blir för tungt reser sig inte muffinsen utan blir platt.

Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter för stora och 12-15 för normalstora muffins.

Låt muffinsen svalna något innan de försiktigt lossas från formen och serveras ljumma.

Mer läsning

Annons