Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råttatouillesoppa med olivbaguette

Annons

6 portioner

Den här soppan har varit med i många år och är en favorit på lunchmenyn på Långbro Värdshus. Dubbla gärna receptet så att det blir riktigt mustigt.

4-6 personer

1-1/2 aubergine

4 schalottenlök

3 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

1 lagerblad

1 tsk hackad färsk timjan

1 zucchini

1 röd paprika

2 dl vitt vin

1 liter grönsaksbuljong

2 dl tomatjuice

2 tomater

färsk basilika

salt

vitpeppar

Olivbaguette:

1/2 baguette

1 dl svarta oliver med kärna

olivolja

Skär auberginen i tärningar 1,5x1,5 cm. Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Lägg det i en gryta och fräs det i olivolja. Tillsätt lagerblad och timjan och låt det fräsa med.

Tärna zucchinin. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg ner det i grytan. Späd med vin och grönsaksbuljong. Låt koka ca 5 min.

Tärna tomaterna. Rör ner dem i grytan och fortsätt koka i 5 min, så att tomaterna reder lite.

Smaksätt med strimlad basilika, salt och vitpeppar.

Låt gärna soppan stå svalt och dra under ett par timmar så att smakerna mognar.

Skär baguetten i stavar. Droppa över lite olivolja och rosta dem tillsammans med oliverna i en stekpanna strax före serveringen.

Man kan med fördel servera en crème fraiche smaksatt med vitlök till och färska örter vid sidan om.

Mer läsning

Annons