Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skördesoppa med getostkräm och gremolata

4-6 portioner, 45 minuterHär kan du i princip häva i vad trädgårdslandet bjuder. Gremolatan blir en pigg tvist på säsongens härligheter.

Annons

3 gulbetor

4 potatisar

1 purjolök

200 g blandade färska bönor, t ex vaxbönor, bondbönor, skärbönor

olivolja

smör

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

12 dl grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

1/2 kruka färsk mejram, alt. libbsticka eller timjan

3 hela svartpepparkorn

2 lagerblad

3 morötter

125 g mjuk getost, t ex Chavroux

1/2 dl crème fraiche

nymalen svartpeppar

1 ekologisk citron, skalet

1 röd chili

1 dl hackad bladpersilja

Tillbehör:

Skala rotfrukter och skär i grova bitar. Sprita bönorna, alltså ta ut ärtorna ur skidorna, och dela dem sedan eventuellt i lite mindre delar. Skölj och skär purjon på sniskan.

Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad kastrull. Mjukfräs gul lök och vitlök. Slå på buljong och vin. Tillsätt övriga grönsaker, mejram, pepparkorn och lagerblad. Låt sjuda under lock i 20 minuter. Gör tillbehöret under tiden: Rör ihop getost, crème fraiche och svartpeppar. Skala citronen utan att få med det vita. Finhacka skalet. Kärna ur chilin och hacka. Blanda persilja, citronskal och chili.

Fördela soppan i djupa tallrikar eller småskålar. Häll i en klick getostkräm i varje och strö över gremolata. Servera gärna med surdegsbröd.

Mer läsning

Annons