Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailändsk Tom Yam

Annons
Eldig. Thailändsk Tom Yam med räkor är en riktigt het höstsoppa.Foto: Dan Strandqvist.

4 portioner

Till soppgrunden:

1 1/2 liter vatten

1 selleristjälk

1 gul lök

2 limefrukter

1 msk färskriven ingefära

3 msk konc. kycklingfond

Till räksoppan:

3 msk citrongräs, finhackat

1 msk fisksås

1 msk rostad chilipasta eller finhackad färsk chili

15-20 champinjoner

300 g skalade räkor

1 kruka färsk koriander

Hacka selleri och gul lök. Riv det yttersta skalet från väl rengjorda limefrukter och pressa sedan ut saften. Skala och riv ingefäran. Koka upp vatten och tillsätt allt som ingår i soppgrunden. Koka 5 minuter och sila.

Stöt citrongräset, dra bort det yttersta lagret och hacka resten riktigt fint. Skiva svampen och hacka koriandern grovt. Rostad chilipasta kan vara svårt att få tag på, kolla i butiker med asiatisk inriktning, men kan ersättas med finhackad färsk chili. Mängden kan minskas om man inte vill ha soppan alltför stark.

Lägg hackat citrongräs, svamp och chili i en kastrull. Slå på soppgrunden och fisksås. Koka allt ett par minuter. Avsluta med koriander och räkor.

Mer läsning

Annons