Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondsoppa med rostad dinkel och svartkål

4-6 portioner, 90 minuter
Svartkål är en favorit från det italienska köket. Kan ersättas med savoykål, grönkål, mangold eller spenat.

Annons

olivolja

2 dl hel dinkel (alt. matvete, mathavre, matkorn)

1 gul lök, finhackad

1 fänkålsstånd, hackat

2 morötter, hackade

2 selleristjälkar, hackade

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk rosmarin

1 liten nypa chiliflakes

2 dl vitt vin

1,8 l grönsaksbuljong

salt

nymalen svartpeppar

cirka 100 g svartkål, i bitar

1 burk cannellinibönor, à 400 g

flagad parmesan

Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Tillsätt dinkel och fräs ett par minuter under omrörning tills kornen börjar mörkna något. Häll på grönsaker och vitlök och fräs tills de mjuknat. Tillsätt paprikapulver, rosmarin och chili, fräs med 1 minut.

Slå på vin och buljong, koka upp, sänk värmen och låt koka under lock på glänt tills dinkeln mjuknat, cirka 60-70 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rör ned kål och bönor. Låt det bli varmt.

Ringla över olivolja och strö över flagad parmesan. Servera med lantbröd.

Mer läsning

Annons