Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna piroger

Annons

4 portioner

Till degen:

15 g jäst

100 g smör

1,5 dl vatten

6 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 ägg

Till fyllningen:

2 gula lökar

1 morot

3 potatisar, helst mjölig sort

1 bit rotselleri

1 palsternacka

2 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

2 dl vatten, buljong eller rött vin

1 lagerblad

1 tsk timjan

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk salt

2 msk olivolja

1. Skala och hacka grönsakerna fint. Matberedare underlättar. Fräs hacket med olivolja i rymlig gryta. Efter någon minut tillsätts hackad vitlök, tomatpuré, smulat lagerblad, timjan och vatten, buljong eller rött vin. Sjud under lock i 15 minuter. Lyft av locket mot slutet så röran kokar ihop. Smaka av med salt och peppar

2. Smula jästen i en bunke. Värm smör och vatten till en flytande vätska med fingertemperatur. Slå blandningen över jästen och se till att allt löser sig.

Arbeta in vetemjöl och till sist ena ägget. Låt degen jäsa 30 minuter.

3. Kavla ut degen och måtta ut runda "kakor" med drygt 20 centimeters diameter. Lägg några matskedar fyllning mitt på, vik upp kanterna och nyp ihop degen över fyllningen.

4. Pensla med uppvispat ägg och grädda pirogerna 15 minuter i 200 graders ugn.

Mer läsning

Annons