Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönkålsrisotto

Annons
En smaskig grönkålsrisotto kanske?

6 portioner

En mättande rätt som mer än väl ersätter såväl julskinka som köttbullar. Köttätare tjuvsmakar gärna.

50 g pinjenötter

1 liten lök

2 vitlöksklyftor

500 g grönkål, djupfryst hackad

2 msk olivolja

3 msk smör (hoppa över för veganer)

450 g risottoris, t ex avorio eller carnaroli

1 dl vitt vin

1 1/2 l grönsaksbuljong

riven muskot

salt

nymalen svartpeppar

1 citron

75 g färskriven parmesan (hoppa över för veganer)

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Skala och finhacka lök och vitlök.

Ånga grönkålen i en kastrull med lite vatten tills den tinat. Värm oljan och hälften av smöret i en gryta, tillsätt löken och stek den sakta tills den mjuknar. Häll i riset och låt fräsa med under omrörning tills det blir glansigt, utan att få färg, i cirka 5 min.

Slå på vinet och låt det koka in ordentligt under ständig omrörning. Tillsätt en kopp buljong tillsammans med grönkål och muskot. Rör hela tiden om ordentligt till all vätska sugits upp. Fortsätt så tills all buljong har kokat in och riset är genomkokt. Salta och peppra efter smak, blanda i resten av smöret och parmesanosten.

Garnera med citronklyftor och servera genast med extra parmesan och rostade pinjenötter.

Mer läsning

Annons