Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk Caesarsallad

4 portioner, 25 min
En riktigt god Caesarsallad tillhör livets höjdpunkter. Passar särskilt bra varma dagar.

Annons

Dressing:

6 sardellfiléer

1 vitlöksklyfta

1 nypa salt

2 äggulor

2 msk citronsaft

1-2 tsk dijonsenap

2 msk olivolja

cirka 1 dl solrosolja

3 msk färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

Krutonger:

cirka 1 l rivna brödtärningar

3 msk olivolja

en nypa flingsalt

nymalen svartpeppar

Sallad:

2 huvuden romansallat

cirka 1 dl flagad parmesan

Frivilliga tillbehör:

grillad kyckling, räkor, bacon, halstrade laxkuber

Börja med dressingen. Hacka ihop sardeller, vitlök och en liten nypa salt (tänk på att sardellerna är salta). Pressa mellan varven med knivbladet så att alltsammans till slut smälter ihop till en krämig pasta.

Vispa ihop sardellpastan med äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt olivoljan en droppe i taget under ständig vispning. Häll sedan i solrosoljan i en tunn stråle medan du vispar tills du får en tjock och blank majonnäsliknande dressing. Blanda ner parmesan och svartpeppar. Smaka av om det behövs mer citronsaft.

Blanda brödtärningar, olivolja, flingsalt och peppar på en bakpappersklädd plåt eller i en långpanna. Rosta brödtärningarna i 200 grader cirka 10-15 minuter eller tills de får fin gyllenbrun yta.

Lossa bladen från romansalladen, skölj och torka dem väl. Blanda sallad, krutonger och dressing i en skål med händerna. Strö över den flagade parmesanosten.

Mer läsning

Annons