Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppärriga tantens tofu

Annons

4 portioner

En variant på en klassisk kinesisk rätt. Tofu (sojabönsost) är proteinrikt och nyttigt.

500 g tofu

4 cm färsk ingefära

4 vitlöksklyftor

1 röd chili

6 salladslökar

200 g minimajs

1 tsk sichuanpeppar (finns i asiatiska butiker)

olja

100 g färsk svamp (eller blötlagd torkad)

100 g färska böngroddar

2 msk soja

2 1/2 msk chilibönsås eller 1/2 msk sambal oelek

1 msk risvin eller torrt vitt vin

1/2 tsk socker

3 msk jästa svarta sojabönor (finns i asiatiska butiker)

1 tsk maizena

Tärna tofun. Skala ingefära och vitlök och hacka fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skär salladslökarna i ett par centimeter långa bitar. Dela minimajsen i mindre bitar. Stöt sichuanpeppar i mortel.

Hetta upp lite olja på stark värme i en wok eller vid stekpanna. Fräs först vitlök och ingefära hastigt. Tillsätt sedan svamp och tofu. Stek tills tofun fått lite färg. Tillsätt minimajs, salladslök och böngroddar. Fräs i en minut.

Häll på soja, chilibönsås eller sambal, vin, socker, sichuanpeppar och svarta bönor. Fräs i tre minuter. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner på slutet. Servera genast, gärna med jasminris.

Mer läsning

Annons