Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuvlig jordärtskocksgratäng med timjan och citron

Vidunderlig gratäng med massor av härliga smaker. Höst de luxe!

Annons

4-6 portioner, 1 timme

1 citron (saft + skal)

3 vitlöksklyftor, rivna

1 näve repad färsk timjan

2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

riven muskotnöt

1 kg jordärtskockor

cirka 2 dl mixat dagsgammalt vitt bröd

olivolja

3 dl crème fraiche

Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all ost, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.

Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem i bitar och förväll i lättsaltat vatten i cirka 10 min eller tills de mjuknat lite. Låt rinna av och lägg i ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen.

Blanda brödsmulorna med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut blandningen ovanpå gratängen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15-20 min eller tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.

Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons