Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparrisrisotto

Annons

4 portioner

4 portabellasvampar, ostronskivlingar eller stora champinjoner

4 dl avorioris

2 msk smör

10 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 knippa/bunt färsk sparris

1 bit färsk parmesanost eller västerbottenost, ca 1 dl

salt

peppar

1 kvist färsk örtkrydda

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg svamphattarna på ett ugnssäkert fat. Lägg en klick smör på varje svamphatt och krydda med salt och peppar. Stek hattarna i ugnen 15-20 minuter.

Under tiden hackar du lök och vitlök och fräser det i en klick smör i en kastrull. Skär av topparna på sparrisen och spara dessa. Grovhacka resten av sparrisstjälkarna och rör ner detta i kastrullen. Häll på riset och låt det fräsa med någon minut utan att ta färg.

Häll på buljong, lite i taget, och låt riset suga upp all buljong innan du häller på mer. Koka riset på svag värme under omrörning i cirka 20 minuter. Det ska vara mjukt och krämigt men fortfarande ha tuggmotstånd.

Riv 1 dl ost och rör ner i risotton, vänd ner sparrisknopparna och krydda med nymalen svartpeppar. Lägg upp den rykande heta risotton på de varma svamparna. Garnera med färsk örtkvist och lite extra ost.

Mer läsning

Annons