Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ugnsbakade jordärtskockor med timjan och citron

Annons

4 portioner

Vidunderlig gratäng med massor av härliga smaker. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.

1 kg jordärtskockor

3 dl crème fraiche

1 citron (saft + skal)

3 vitlöksklyftor

1 näve repad färsk timjan

2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

riven muskotnöt

cirka 2 dl brödsmulor

olivolja

Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, riven vitlök och hälften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nästan allt, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.

Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende på formen. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka fem minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt dem rinna av och lägg sedan upp dem i en ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen.

Smula sönder brödet och blanda med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut brödsmulorna över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna är mjuka och brödsmulorna vackert gyllenbruna.

Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit.

Bild: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons