Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoghurtpaj med druv- och pepparkompott

8 portioner, 3 timmar
Härligt syrlig dessert om man inte är så förtjust i väldigt söta saker. Byt ut gelatin mot gelämnet agar agar om du vill vara helt vegetarisk.

Annons

Pajskal:

200 g pepparkakor

2 msk vetemjöl

2 msk råsocker

1/2 tsk salt

75 g smält smör

Fyllning:

4 gelatinblad (alt. agar agar enligt förpackningens anvisningar)

1/2 dl mjölk

5 dl yoghurt av grekisk typ

1 dl råsocker

1 citron, skal + saft av halva

Kompott:

400 g blå druvor

1/2 dl socker

1/2 dl citronsaft

1 tsk nymalen svartpeppar

1 liten nypa salt

Börja med pajskalet: Kör pepparkakor i mixern. Tillsätt mjöl, råsocker, salt samt smör och mixa lite till. Tryck ut blandningen i en smord pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda i 20-25 minuter i 150 grader. Låt svalna.

Lägg gelatinet i blöt i 5 minuter. Värm mjölken i en kastrull, ställ åt sidan och lägg i gelatinet och låt det smälta under omrörning. Häll upp i en bunke och blanda med yoghurt, råsocker, rivet citronskal och saft av halva citronen. Häll över i pajskalet och släta till ytan. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Koka upp druvor, socker, citronsaft, peppar och salt i en rostfri kastrull på medelvärme. Rör om tills sockret löst sig. Sänk värmen och sjud tills druvorna gått sönder och blandningen tjocknat lite, 8-10 minuter. Låt svalna.

Servera pajen med kompotten. (TT)

Mer läsning

Annons