Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborn avslutade EM som 25:a – nio minuter bakom täten

Martin Regborns EM slutade i samma stil som hela veckan gått i.
Orienterare från Örebro, som hade en medalj att försvara från förra EM, slutade söndagens långdistans på 25:e plats, över nio minuter från segern och åtta från medalj.

Nej, årets orienterings-EM i Schweiz blev inte alls vad Martin Regborn, 26, hade hoppats på.

Efter 16:e-platsen i sprinten i söndags var han missnöjd med prestationen och placeringen, i tisdags åkte han sensationellt ut redan i kvalet till medeldistansen efter en jättebom som kostade närmare fem minuter, i går fick han ett hopplöst utgångsläge på andrasträckan i en stafett där Sverige bara blev 25:a, och på söndagen avslutade han med en ny 25:e-plats, i långdistans.

Regborn, som var fyra i totala världscupen i fjol och då stundtals världens snabbaste orienterare, hade en tredjeplats att försvara från EM i Tjeckien för två år sedan, men var aldrig nära att upprepa den succén i schweiziska Capriasca på söndagen.

Regborn tappade nästan två minuter redan till första mellantiden, efter 2,7 kilometer, och efter att ha hållit tätens tempo under de följande kilometerna och klättrat till en åttondeplats så ledde nya bommar till nytt tidstapp, och i mål var Regborn var sist av de sex svenskarna och över nio minuter bakom segrande Olav Lundanes, Norge, som tog guldet 52 sekunder före förre OK Tisaren-löparen Matthias Kyburz, Schweiz.

Regborn, som var trea–fyra–fyra i EM för två år sedan får alltså summera årets mästerskap som 16:e–58:a–25:a–25:a. Nu får han i stället ladda om för att ta en plats i den svenska truppen till VM i Lettland i augusti.

Borlänges superstjärna Tove Alexandersson avslutade EM med ett överlägset guld, fem minuter före ryskan Natalia Gemperle på andraplatsen, efter att ha stått över stafetterna på grund av skada efter att ha inlett mästerskapet med guld i sprint och silver i medeldistans. OK Tisarens Josefin Tjernlund blev 22:a, 15 minuter bakom Alexandersson och drygt nio från medalj, som fjärde bästa svenska. Det var Tjernlunds bästa EM-placering i hennes fjärde start under två mästerskap.