Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborn klar för fjärde raka VM-finalen – med 20 sekunders marginal: "Fick det lite nervigt"

Örebroorienteraren Martin Regborn är klar för VM-final i sprint – för fjärde året i rad.
Men faktum är att världscupledaren tog sig vidare med bara 20 sekunders marginal.
"Nu handlar det bara om att leverera ett så teknisk bra lopp som möjligt i morgon", skriver Regborn på Instagram

När fler och fler nationer tagit kliv framåt i orienteringsvärlden har sprintkvalet på världsmästerskapen blivit allt mindre av en formalitet för de starkaste löparna.

Det fick världscupledaren Martin Regborn, 25, från Örebro uppleva när han på fredagen bara var 20 sekunder från att slås ut när orienterings-VM i Estland inleddes med kvalet till lördagens sprintfinaler.

LÄS MER (PLUS): Från doldis till medaljfavorit – Martin Regborn till VM i helt ny roll: "Har en extremt hög nivå"

Regborn tappade tid tidigt och var 28 sekunder från täten, på tolfte plats, vid den första mellantiden, och tog mållinjen 35 sekunder bakom segrande schweizaren Matthias Kyburz, som tidigare tävlat för Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren. Det passerade Regborn på elfte plats av de 37 löparna i startheatet, varifrån bara de 15 bästa får plats i lördagens final. Och ned till nyazeeländaren Tommy Hayes på den hotande 16:e-platsen hade Regborn alltså bara 20 sekunder.

– Martin hade lite problem i inledning uppe i parken, men det räcker ändå. Det är det viktigaste, alla är vidare och det är i morgon det gäller, säger förbundskapten Håkan Carlsson i ett pressmeddelande.

"Fick det lite nervigt ett tag med två misstag i inledningen av banan men kunde reda upp det bra till slut", skriver Regborn själv på Instagram.

Samtliga sju svenskar i kvalet tog sig vidare till finalen: Lina Strand, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson, Jonas Leandersson och Jerker Lysell var alla på pallen i sina kvalheat, medan Emil Svensk var femma. I lördagens final kommer Regborn gå ut som 16:e av 46 löpare i herrfinalen (46 i stället för 45 eftersom två löpare slutade på delad 15:e-plats i ett av de tre kvalheaten), 15.06 svensk tid. De tre kvalsegrarna Daniel Hubmann, Yannick Michiels och Kyburz går ut sist.

Även övriga toppnationer, som Norge, Schweiz, Frankrike och Finland, fick med samtliga sina orienterare till lördagens final.

Det blir fjärde året i rad som Regborn springer VM-final i sprint, tidigare har han som bäst varit sjua (i Strömstad i fjol). På tisdag springer han dessutom långdistansen.

"Formen finns där så nu handlar det bara om att leverera ett så tekniskt bra lopp som möjligt i morgon", skriver Regborn på Instagram.