Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborn krossade världseliten i världscuppremiären – tog karriärens största seger: "Enklare än förväntat"

Släng er i väggen Thierry Gueorgiou, Matthias Kyburz, Olav Lundanes och Daniel Hubmann: Världens hetaste orienterare just nu är Martin Regborn.
På lördagen sopade den 25-årige örebroaren mattan med hela världseliten i världscuppremiären i finska Lohja – och vann medeldistanstävlingen med en halvminuts marginal.

Martin Regborn, 25, från Örebro har hela våren visat att han haft något ännu större på gång än den form som i fjol tog honom till EM-brons i långdistans och gjorde honom till VM-sjua i sprint: Han har radat upp segrar och pallplatser i viktiga värdetävlingar i nationellt motstånd.

Och efter att ha vunnit kvalet och varit fyra i finalen i torsdagens världscuppremiär i sprint exploderade han på lördagen med en förkrossande överlägsen seger över medeldistans i världscupen i finska Lohja. Regborn ledde från start till mål och avverkade den fågelvägen knappt sex kilometer långa banan 29 sekunder snabbare än någon annan. Och då var ändå hela världseliten, inklusive mångfaldiga världsmästare som Thierry Gueorgiou, Matthias Kyburz, Olav Lundanes och Daniel Hubmann, på plats, liksom svenskar som Gustav Bergman, Albin Ridefeldt och William Lind. Allihop tog de rejält med stryk av Örebrolöparen.

– Jag vet att formen är bra just nu. Och jag fick positiva svar på sprinten i torsdags. Så det var bara att fokusera på att ta kontrollerna. Jag gjorde faktiskt mitt enda misstag på den sista kontrollen. Men jag la nog bara fem sekunder där. I övrigt var det riktigt bra. Det var faktiskt lite enklare tekniskt än vad vi väntat oss på förhand. Det var bara på den första kontrollen som det var lite grönt, sedan var det öppet och fint, säger Regborn till Svenska orienteringsförbundets hemsida.

Lundanes var tvåa i mål, Lind trea, hela 47 sekunder bakom, och förre OK Tisaren-löparen Kyburz fyra.

Världscupsegern var Regborns första i karriären, tidigare har han som bäst varit trea, och hans största seger över huvud taget.

Styrkebeskedet lär räcka för att Regborn både ska bli uttagen till sitt första VM som skogslöpare – han har gjort tre raka enbart som sprinter – och desutom till en plats till world games, OS för icke-OS-sporter.

Världscupen i Finland, som är en minitour som Regborn förstås toppar efter sprint och medeldistans, avslutas med långdistans på söndagen.

OK Tisarens Lilian Forsgren och Josefin Tjernlund slutade på 28:e respektive 41:a plats i damernas medeldistanslopp som vanns av deras landslagskollega Helena Jansson, 50 sekunder före ryska Natalia Gemperle.