Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborn om priset: "Kul – men ingen stor grej"

Martin Regborn blev utsedd till årets komet på orienteringsgalan.
Men priset trumfade inte hans framgångar tidigare under året.
– Absolut kul med ett erkänande, men det är ingen stor grej, säger han.

Örebroorienteraren Martin Regborn, 24, var nominerad till tre priser på orienteringsgalan – och fick kliva upp och ta emot det som årets komet för det internationella genombrott han fått under 2016 med tre topp fyra-placeringar på EM, en sjundeplats på VM och en total åttondeplats i världscupen.

Framgångar som förstås glatt Regborn under året (läs hans egen summering av 2016 på hans blogg här), men själva priset på galan fäster han inte jättestor betydelse vid.

– Klart det är kul att få pris, men det är ingen stor grej. Det är absolut kul med ett erkänande, att man gjort det bra, men det känns mer som en grej att det ska finnas en orienteringsgala, säger han.

LÄS MER: Regborn prisad på gala – och Hallmén är årets tränare

Galan, där Borlängelöparen Tove Alexandersson som väntat fick det mest prestigefyllda priset som årets orienterare för fjärde gången (hon fick även priserna för årets prestation och som årets medeldistansare efter två VM- och två EM-medaljer under året), ägde rum uppe i Ånnaboda på lördagskvällen som en del av ett landslagsläger och tränarsymposium. Regborn höll på fredagskvällen föreläsning tillsammans med sin tränare Mikael Kroon, och berättade hur de gemensamt arbetat för att nå årets resultat.

– Mikael berättade om hur han tänker när han lägger upp min träning, vad vi gjort i år som gjorde att det gått så bra. Ja, hela hans träningsfilosofi, berättar Regborn.

Vad händer nu, efter årets fina resultat? Ändrar ni på något i träningen?

– Nej, vi har vår långsiktiga plan som vi fortsätter att bygga på. Det är inget som ändras bara för att det kommit framgångar, utan det handlar om att hela tiden bygga på nya stimuli och reta kroppen, som Kroon säger.

LÄS MER: Regborns nya, höga nivå – topp tio i världen i varje lopp: "Vill fortsätta närma mig vassaste stjärnorna"

Förutom Regborn prisades också Garphyttans Marcus Jansson, som dominerat svensk mountainbikeorientering i år med tre guld och ett silver på fyra SM-tävlingar (och som dessutom kört både VM och EM), och Tisarens Tomas Hallmén på galan. 24-årige Jansson fick ett utvecklingsstipendium på 7 000 kronor av stödorganisationen Skogssportens gynnare, och Hallmén blev av samma förening utsedd till årets tränare tillsammans med Sundsvalls Susanne Liukkonen. Ett pris som förutom äran gav ett stipendium på 10 000 kronor.

– Jag borde väl säga att jag ska använda pengarna till att göra ett studiebesök någonstans, kanske åka till Danmark och se hur de arbetar med orienteringsträningen där. Men en helg på Loka brunn med familjen låter också som ett bra alternativ, säger Hallmén och skrattar.

Han blev överraskad när han fick kliva fram och ta emot priset inför den församlade svenska orienteringseliten.

– Ja, jag visste inte ens att jag var nominerad, så det var roligt. Tacktalet blev väldigt spontant, jag tackade orienteringsgymnasiet, klubben och elitmiljön, det är ungdomarna som ger en energi för att hålla på med det här, säger Hallmén.

Hallmén är anställd på heltid av Sydnärkes utbildningsförbund, och jobbar 60 procent på orienteringsgymnasiet i Hallsberg och 40 procent med att driva elitmiljön inom Örebro läns orienteringsförbund.

LÄS MER: Fyrfaldiga världsmästaren vann vid Svampen: "Tror jag har ganska bra chanser att bli årets orienterare igen"

Under helgen i Ånnaboda var det just Regborn och Hallmén som la banorna och hängde ut kontroller till de fem träningar och träningstävlingar som landslagen genomförde. Det hela avslutades med ett långpass på 2,5 timmar på söndagen.

– Lite tråkigt att det var så mycket snö, det gjorde att alla sprang i samma spår. Men samtidigt är det inte så viktigt med teknikträning den här tiden på året, det handlar mer om att börja bygga upp det fysiska, säger Regborn.

Här är alla vinnarna på orienteringsgalan:

Årets orienterare: Tove Alexandersson, Stora Tuna.

Årets junior: Johanna Öberg, Linné.

Årets komet: Martin Regborn, Hagaby.

Årets prestation: Tove Alexandersson, Stora Tuna.

Årets sprinter: Jerker Lysell, Rehns BK.

Årets medeldistansare: Tove Alexandersson, Stora Tuna.

Årets långdistansare: Rassmus Andersson, OK Linné.

Årets stafettlag: Södertälje-Nykvarns herrlag i Tiomila.

Skogssportens Gynnare stipendier:

Silva JK-fonden (15 000 kronor): Karolin Ohlsson, Järla, Anna Bachman, IFK Lidingö, Rassmus Andersson, Linné, Evelina Wickbom, Sävast Ski Team, Ulrik Nordberg, Umeå OK.

Utvecklingsstipendium för talanger (7 000 kronor): Amilia Björklund, Sävedalen, Elin Månsson, IFK Göteborg, Lisa Risby, OK Kåre. Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, Linus Rapp, IFK Mora, Marcus Jansson, Garphyttans IF.

Årets tränare (10 000 krornor): Tomas Hallmén, Tisaren, Susanne Liukkonen, Sundsvalls OK.

Utmärkelsen årets orienterare har delats ut årligen sedan 1948. Här är alla om har tagit tre eller fler titlar:

Fem: Helena Jansson (2007–2011), Ulla Lindkvist (1963, 1966, 1969, 1970–1971).

Fyra: Tove Alexandersson, Emil Wingstedt, Jörgen Mårtensson, Annichen Kringstad, Bernt Frilén, Bertil Norman.

Tre: Johan Ivarsson, Marita Skogum, Kent Olsson.