Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborn stark i sista testet – VM-truppen tas ut på onsdag

Martin Regborn var snabbast av alla sista timmen under söndagens VM-test i långdistans – och sprang upp sig från elfte till fjärde plats. Nyblivne EM-bronsmedaljören från Örebro får sitt VM-besked på onsdag.

I skogarna strax nordöst om Strömstad, bara kilometer från platsen där orienterings-VM avgörs i augusti, gjorde svenska orienteringseliten på söndagen det sista de kunde för att ta en plats i förbundskapten Håkan Carlssons trupp till mästerskapet på hemmaplan.

Länet har haft tre löpare i VM senaste två åren – Örebros Martin Regborn, Hallsbergs Lilian Forsgren och Garphyttans Filip Dahlgren – men det var egentligen bara Regborn som tog chansen att slå sig in i truppen.

– De här testerna kommer definitivt att spela en stor roll när jag tar ut truppen, även om jag också kommer att väga in vad löparna gjort internationellt tidigare och vilken kapacitet de har. Sedan ska jag lägga ett pussel utifrån hur VM-veckan ser ut, säger förbundskapten Carlsson till NA.

Hur många löpare räknar du med att ta ut?

– Jag får ha tre löpare per distans, fyra på de där vi har regerande världsmästare, så totalt sett tippar jag på att vi landar på nio–tio damer och tio herrar. Men det kan bli någon mer eller någon mindre.

Och du ska vara klar redan på onsdag?

– Ja, jag ska titta på det här ordentligt, rådgöra med några nyckelpersoner och sova någon natt på det, så jag blir helt säker på att vi får till en bra trupp.

Dahlgren dras nämligen alltjämt med skadekänningar och tvingades tacka nej till helgens tävlingar, precis som till världscuppremiären och EM i våras, och är därmed borträknad från VM. Och Forsgren följde upp sjätteplatsen i fredagens medeldistans med en 22:a-plats, över 19 minuter bakom segrande Tove Alexandersson, i söndagens långdistans.

Men Regborn, som tog EM-brons i långdistans för bara 2,5 veckor sedan, förstärkte sina redan starka VM-aktier när han sprang in på fjärde plats i Strömstad. Ett resultat som kunde varit ännu bättre utan ett par inledande bommar som gjorde att han låg elva efter elva kontroller och 37 minuters orientering. Men därifrån och in i mål, över de 15 sista kontrollen och sista timmens löpning, var Hagabylöparen snabbast av alla, 40 sekunder snabbare än segrande William Lind, till exempel. Gustav Bergman tog andraplatsen och Albin Ridefelt var trea.

På damsidan vann svenska fixstjärnan Tove Alexandersson 14 sekunder före Anna Bachman och minuten före Lina Srand. Exil-örebroaren Maria Magnusson blev åtta, Tisarens tvillingar Josefin och Ellinor Tjernlund elva respektive 14:e.

VM inleds med sprint lördagen den 20 augusti och avslutas med stafetter en vecka senare.